BİNGÖL / MERKEZ - Borsa İstanbul Sarayiçi İlkokulu

tarihçe

Ara

OKULUN TARİHÇESİ: Cumhuriyet Kuruluşundan önce nahiye olan Bingöl (Çapakçur)da ilk defa açılan okul Sarayiçi ilkokuldur. Bu okulun açılışı 1908 yıllarına rastlar. İlk açılışında 3 yıllık İlkokul olarak öğretime başlar. Bu okulda 1913 yılında Rüştiye mektebi eklenmiştir. Okul 1.Dünya savaşı sırasında öğretmensiz kaldığı için zaman zaman devreler halinde kapanıp açılmıştır.1925 yılında çevrede çıkan olayların etkisiyle kapatılmak durumunda kalmıştır. Aynı okul olayları etkisinin ortadan kakmasıyla 1928 yılında 3 yıllık okul olarak öğretime açılmıştır.1936 yılından itibaren 5 yıllık olarak devam edecek duruma gelmiştir. 1936 yılında il merkezi olarak Bingöl´ün tek okulu olan Sarayiçi ilkokulu Çabakçur´un Saray mahallesinde kerpiçten halkın yardımıyla yapılan bir bina içerisinde Öğretimi sürdürmekte idi.öğrencinin sayısının artması ve yerleşim alanının İL Merkezi olmasıyla devlet tarafında yerde 5 derslik binası yeniden yapılmıştır. Bu binaya zaman zaman ekler yapılmasıyla okul binası 1971 yılı Bingöl depremine kadar hizmet vermiştir. Depremde yıkılan okul binası, mahalleninde Kültür semtine taşınmasıyla Kültür mahallesinde 6 derslik okul yapılarak Sarayiçi ilkokulu adıyla varlığını devam etmeye çalışmıştır. Bu binaya 1982 yılında 2 derslik ilave edilmiştir. Bu binalarda 1998 yılına kadar hizmet vermiştir. Ancak ilkokulların ilköğretim okuluna dönüştürülmesi sonucu bu binalar yetersiz gelince ilave 2 derslik binaya karşılamadan ana hizmet binası yıkılarak 4 katlı 18 derslik modern bir bina bina olarak Kasım 1998 tarihinde hizmete açılmıştır. Okulun adı da sarayiçi ilköğretim okulu olarak değiştirilmiştir. 2003 depreminden sonra 2004 yılında 8 derslik İMKB Sarayiçi ilköğretim okulu olarak Eğitim-Öğretime devam etmişdir.2013 yılında 12 ek derslik yapılmış olup 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle İMKB Sarayiçi İlkokulu adını almıştır.2021 yılında BORSA İSTANBUL SARAYİÇİ İLKOKULU adını almıştır.2023 yılında okulumuz bünyeinde bulunan anasınıflarımız bağımsız okula dönüştürülerek Borsa İstanbul Sarayiçi Anaokulu adını almış ve mdürlüğü BORSA İSTANBUL SARAYİÇİ İLKOKULU'na bağlıdır.

Okul adının kesin olarak nereden geldiği bilinmemektedir.

Ancak şu iki rivayetten birine göre ad aldığı anlaşılmaktadır.

1-       Osmanlı İmparatorluğu döneminde nahiye merkezi olan Çapakçur´un ileri gelenlerinin aynı semtte oturduğu, bunları oturduğu semtte çevresine göre daha görkemli. Gösterişli ve saray tipli yapılar olması nedeniyle bu semtte saray mahallesi denilmiştir. Okulda bu mahalle içinde yapıldığından adını mahalleden alarak Sarayiçi İlköğretim olarak kalmıştır.

2-        Nahiye merkezinin ileri gelenlerinden Aziz Efendi (Mütevelizade)´nin yapı itibariyle büyük saray gibi bir evi varmış. Çevre halkı çocuklarını okutmak için sözü geçen Aziz Efendi devletten izin alarak kendi konağında bir odayı vererek burada öğretime başlanmasını sağlar. Aziz Mütevelizade´nin sarayı içinde ilköğretime bu binada devam eder ve adını Aziz Efendi ´nin Sarayı içinde aldığı rivayet edilir.