İnternet Bağımlılığı

INTERNET BAĞIMLILIĞI Bağımlılık denince sadece madde, sigara, alkol akla gelmemeli. Gelişen teknoloji nedeniyle bilgisayarların  hayatımızda kapladığı yerin artması ve internet ulaşımının yaygınlaşması ile yeni bir bağımlılık kavramı  daha ortaya çıkmaktadır “Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı”. İnternetin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek  fakat kullanım amacımız ve ona harcadığımız vakit düşünülürse bir bağımlılık olduğu da akla gelmiyor  değil. Nitekim internetini bağımlılık yaratıp yaratmadığı yurt dışındaki bilimsel çevreler arasında bir tartışma  konusu olmuş durumda. Kimi bilim adamları internetin bir hastalık olduğunu savunurken, kimileri bir  hastalık olduğunu düşünmüyor. Son zamanlarda psikoloji alanında yapılan araştırmalar, internette çok  fazla zaman geçiren bireylerin, internetten uzaklaştıklarında ya da uzaklaştırıldıklarında bağımlı insanlarda  görülen çekilme etkilerine benzer belirtilerin görüldüğünü göstermekte.  Günümüzde her çocuğun, gencin, bireyin "chat" yapma, bilgisayar oyunu oynama ve internette gezinme  nedenleri birbirinden farklıdır. Anne babalar bu durumu değerlendirirken çocuklarının farklılıklarını göz  önünde bulundurmalıdırlar.  ERGENLER VE ÇOCUKLAR SANAL ORTAMDA KURULAN ARKADAŞLIKLARI NEDEN ÇEKİCİ  BULUNMAKTA? Sosyal ortam sunuyor: İnteraktif araçlar (iletişim araçları) aracılığıyla sunulan iletişim olanağı ergenlere  bir gruba ait olduklarını hissettiriyor. Ergenler üye oldukları gruplar içinde yerleri olduğunu hissediyor. Bu  durum günlük yaşamda iletişim kurmada ve sosyal ortamlara katılmada güçlük yaşayan ergenler bu gruplar  içinde onaylandıklarını, kabul edildiklerini hissediyor.  İletişim kurmada kolaylık sağlıyor: Bilgisayar günlük yaşamda kolay iletişim kuramayan çocuk ve  ergenelere iletişim kurma ve bir çok kişiyle tanışma olanağı sunuyor. Sanal ortamda ergenler kendilerini  daha kolay ifade edebiliyor.  İnsanlarla daha yakın ilişkiler kurmayı sağlıyor: İnternetin sunduğu iletişim olanağı ergenleri günlük  yaşamda olduğundan daha çok yakınlaştırıyor. Ergeneler bu ortam içinde içlerinden geldiği gibi iletişim  kurup yakınlaşıyor.  Çocuğun ya da ergenin olmak istediği kişi gibi davranması: İnternet aracılığıyla hayallerdeki kişi olmak  çok kolay. Ergenler, sosyal ilişki kurmada zorlanıyor , utangaç ya da kendine güvensiz olsalar bile, internet  ortamında olmak istedikleri kişi gibi davranabiliyorlar.  Ucuz, uzun süre ve birçok kişi ile aynı anda iletişim imkanı sunması: İnternet özellikle arkadaşları ile  sürekli iletişim içinde olmaya bayılan ergenler için telefondan daha ucuz ve uzun iletişim olanağı sunuyor.  Böylece çocuk ya da ergenler aynı anda birçok arkadaşıyla iletişim kurma olanağını daha ucuza bulabiliyor.  Gerçeklerden kaçmayı sağlıyor: Bilgisayar oyunları ya da internet üzerinden sunulan içerik çok renkli,  hızlı, görsel ve işitsel efektler tarafından zenginleştirilmiş olduğu için çocuğun ya da ergenin, bilgisayar  başında keyifli uzun zaman geçirmesine yardımcı oluyor. Bu da günlük sıkıntılar ya da sorunlardan  uzaklaşmak isteyen çocuk ve ergenleri bilgisayar başına çekiyor.  AİLE OLARAK NE YAPILABİLİRSİNİZ: Sanal yerine doğal aktiviteler: Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için  yönlendirebilir, onlara yeni olanaklar yaratabilirsiniz.  Spor aktiviteleri: Spor çocuklar ve ergenlerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimleri için son derece  gerekli bir aktivitedir Arkadaşlık ilişkileri desteklenmeli: Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini desteklemelisiniz. Varolan  arkadaşlık ilişkilerini sürdürmesi ve yeni arkadaşlık ilişkileri kurması için yüreklendirmelisiniz. Çocuğunuzun  bilgisayarda çok uzun ve gereksiz zaman geçirmek yerine arkadaşları ile olmayı seçecektir. Sosyal beceri eğitimi: Çocuklar ve ergenler kendi akran grupları içinde iletişim kurmaya özendirilmelidir.  Eğer çocuk ya da ergen iletişim kurmada, iletişimi başlatmada ve sürdürmede güçlük çekiyorsa, sosyal  beceri eğitimlerinden faydalanılabilir.  Uzman yardımı: Bunları yaptığınız halde çocuğunuzun giderek bilgisayar oyunlarına, bilgisayarda sohbet  etmeye bağımlı bir hale geldiğini gözlüyorsanız ve bu durum çocuğunuzun okul başarısını, sosyal yaşamını  olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan yardım alabilirsiniz. İnternet ve bilgisayar kullanım sözleşmesi: Bilgisayar ve internetin çocuklarınız tarafından etkili bir  biçimde kullanılmasına yardımcı olmak için bir sözleşme imzalayabilirsiniz. Aileler için öneriler: Bilgisayar ve internette geçirilen zamanın sınırlandırılması, bilgisayar herkesin  bulunduğu odaya konması gibi basit önlemler çocuğunuza etkili bilgisayar kullanma alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olabilir.

Yayın: 27.09.2017 - Güncelleme: 15.08.2023 16:50 - Görüntülenme: 403